Tysk militær organisering i Nord-Norge – Polarbereich

Hvor omfangsrik var Wehrmacht? I tyske dokumenter finnes gode «organisasjonskart» som viser struktur og kommandolinjer. Ett eksempel vises frem her, fra det militære området omtalt som Polarbereich. Oversikten fra 1942 forteller mye om kompleksiteten i den tyske militære organiseringen, og viser ikke minst hvor de ulike enheter var geografisk plassert.

Skjematisk oversikt over enheter

Et bilde kan si mer enn tusen ord heter det. Oversikten – Gliederung – stammer fra Höhere Kommando LXXI, eller LXXI Armeekorps. Denne militære enheten lå under Armeeoberkommando Norwegen, med ansvar for området fra Sørfold i Nordland og nordover. I Norge var det tre slike enheter, LXXI i Nord-Norge, XXXIII i Midt-Norge og LXX i Sør-Norge. Oversikten viser hvordan alarmvarsel skulle sendes ut.

Vedlegg (Gliderung) til krigsdagboken til Befehlshaber im Polarbeiriech (1942) som viser den militære strukturen og kommandolinjer for hær, luftvåpen og marine. Kilde: PG42629/1, mikrofilm T314/843, NARA, USA.

Tysk militær organisering var kompleks og omfangsrik, og i mange tilfeller med uklare kommandolinjer. Det ga seg mange utslag, blant annet som kamp om ressurser, ansvar og beslutningsmyndighet. Mest kjent er den delte kommandoen mellom hæren og marinen for kystbatteriene. En kime til konflikt som aldri ble løst. Myriaden av enheter gjør det vanskelig å navigere og forstå hvem som rapporterte til hvem, som er nødvendig å vite når en leter etter primærkilder som kan belyse krigen. Slike oversikter gjør den jobben litt lettere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.